×

2024 Veri Merkezi Enerji Verimliliğine İlişkin AB Davranış Kuralları için En İyi Uygulama Kılavuzları Bölüm-5


2024 Veri Merkezi Enerji Verimliliğine  İlişkin
AB Davranış Kuralları için
En İyi Uygulama Kılavuzları
Bölüm-5


Yazarlar 
Acton, M., Bertoldi, P., Booth,


 
Aşağıdaki JRC Teknik Raporu Avrupa Birliği  web sitesindeki orjinal İngilizce versiyonundan  alınarak  ETP Celal Ünalp, Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye çeviri yapılmış , kontrol edilerek düzenlenmiştir.Rapor bölümler halinde yayınlanacaktır.
 
Kaynak: https://e3p.jrc.ec.europa.eu/sites/default/files/documents/publications/jrc136986_2024_best_practice_guidelines.pdf 

Bu yayın tüm hakları saklı olmak üzere telif hakkıyla korunmaktadır. 

Avrupa Birliği Yayınlar Ofisi'nin, JRC Teknik Rapor yazarlarının Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.

Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren , destek ve kılavuz olan   Avrupa Birliği Yayınlar Ofisi'nden Mr. Brian Killeen 'e  teşekkür ederiz. 




5    Soğutma

Veri Merkezinin soğutulması genellikle tesisteki en büyük enerji kaybıdır ve bu nedenle verimliliği artırmak için önemli bir fırsattır.

5.1    Hava Akışı Yönetimi ve Tasarımı

Hava akışı yönetiminin amacı, herhangi bir zamanda veri merkezinde yalnızca BT donanımıtarafından fiilen yaratılan ısıyı gidermek için gereken miktarda havayı dolaştırmaktır. Bu, hiçbir havanın ısıyı emmeden soğutma sistemine geri dönmemesi ve hiçbir havanın BT donanımıboyunca birden fazla kez dolaşmaması anlamına gelir.

Kötü hava akışı yönetimi genellikle soğutma ünitesi hava besleme sıcaklıklarını düşürerek veya aşırı hava hacimleri sağlayarak telafi etmeye çalışılmasına neden olur, bu da bir enerji cezasıdır. Bu sorunların ele alınması, daha homojen donanım giriş sıcaklıkları sağlayacak ve donanımın aşırı ısınma riski olmadan ayar noktalarının artırılmasına (ilgili enerji tasarruflarıyla birlikte) olanak tanıyacaktır. Hava yönetimi eylemlerinin uygulanması tek başına enerji tasarrufu sağlamaz, bunlar sıcaklık ayar noktalarının yükseltilmesinden veya hava akışı hacimlerinin azaltılmasından önce ele alınması gereken kolaylaştırıcılardır.

Not: Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (CFD), inşaat veya oda donanımı öncesinde erken planlama aşamalarında kullanılırsa optimum hava akışı tasarımının elde edilmesine yardımcı olabilir.
 




 
5.2    Soğutma Yönetimi

Veri merkezi statik bir sistem değildir ve soğutma sistemleri tesisin termal yükündeki değişikliklere veya mevsimsel değişimler gibi dış ortam koşullarına göre ayarlanmalıdır.




5.3    Sıcaklık ve Nem Ayarları

Tesisler genellikle gerekenden daha soğuk hava sıcaklıklarıyla (ve dolayısıyla kullanıldığı yerlerde soğutulmuş su sıcaklıklarıyla) aşırı soğutulur ve bu da enerji kaybına neden olur. Nem için ayarlanan aralığın genişletilmesi nemlendirici yüklerini önemli ölçüde azaltabilir. Bölüm 5.1 ve 5.2'de açıklandığı gibi hava yönetimi sorunlarının gözden geçirilmesi ve ele alınması, operasyonel bütünlük riskinden kaçınmak için ayar noktaları değiştirilmeden önce tavsiye edilir ve tesis için çevresel aralığı değiştirmeden önce her zaman uzman tavsiyesi alınmalıdır. Soğutulmuş su sıcaklığı ayar noktalarındaki artış, serbest soğutma için daha fazla verimlilik ve kompresör enerji tüketiminde azalma sağlar. Veri odası hava çiğlenme noktasının altındaki soğutulmuş su veya evaporatör sıcaklıklarının nem almaya neden olmasıyla oluşan gereksiz nemlendirici yükleri, alt nem ayar noktasının ayarlanmasıyla ortadan kaldırılmalıdır.

Veri katı için daha geniş çalışma nemi ve sıcaklık aralıklarının belirlenmesi, BT donanımıtedarik politikasındaki değişikliklerle birlikte gerçekleştirilmelidir; zaman içinde dar toleranslı donanımlar doğal olarak kullanımdan kaldırılacak ve değiştirilecektir.




Bundan sonraki bölümde " Soğutma Tesisi- Serbest Soğutma / Ekonomik Soğutma, Yüksek Verimli Soğutma Tesisi, Bilgisayar Odası Klimaları / Klima Santralleri, Doğrudan Sıvı Soğutma, Veri Merkezi Atık Isısının Yeniden Kullanımı " anlatılacaktır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt