×

2024 Veri Merkezi Enerji Verimliliğine İlişkin AB Davranış Kuralları için En İyi Uygulama Kılavuzları Bölüm-6



2024 Veri Merkezi Enerji Verimliliğine  İlişkin
AB Davranış Kuralları için
En İyi Uygulama Kılavuzları
Bölüm-6


Yazarlar 
Acton, M., Bertoldi, P., Booth,

 
Aşağıdaki JRC Teknik Raporu Avrupa Birliği  web sitesindeki orjinal İngilizce versiyonundan  alınarak  ETP Celal Ünalp, Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye çeviri yapılmış , kontrol edilerek düzenlenmiştir.Rapor bölümler halinde yayınlanacaktır.
 
Kaynak: https://e3p.jrc.ec.europa.eu/sites/default/files/documents/publications/jrc136986_2024_best_practice_guidelines.pdf 

Bu yayın tüm hakları saklı olmak üzere telif hakkıyla korunmaktadır. 

Avrupa Birliği Yayınlar Ofisi'nin, JRC Teknik Rapor yazarlarının Türkçe çeviri ile ilgili sorumluluğu yoktur. ETP Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.

Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu raporun ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren , destek ve kılavuz olan   Avrupa Birliği Yayınlar Ofisi'nden Mr. Brian Killeen 'e  teşekkür ederiz. 





5.4    Soğutma Tesisi

5.4.1    Serbest Soğutma / Ekonomik Soğutma


Serbest soğutma / tasarruflu soğutma tasarımları, tesislerin soğutma gereksinimlerinin bir kısmını veya tamamını karşılamak için soğuk ortam koşullarından yararlanır, böylece kompresörler de dahil olmak üzere her türlü mekanik soğutmaya olan bağımlılık azaltılır veya hatta tamamen ortadan kaldırılır ve bu da önemli miktarda enerji tasarrufuna neden olabilir. Bazı tesislere ücretsiz soğutma sonradan donatılabilir. Daha serin ve kuru iklimlerde ve yüksek sıcaklık ayar noktalarının kullanıldığı yerlerde serbest soğutmadan yararlanma fırsatları artar. Soğutma tesisinin boyutunun küçültülebildiği (veya ortadan kaldırılabildiği) durumlarda, gereken  elektrik altyapısı desteği de  dahil olmak üzere işletme ve sermaye maliyetleri azalır. Tüm yeni yapılarda, yenilemelerde ve yükseltmelerde serbest soğutma teknolojileri dikkate alınmalıdır.




5.4.2    Yüksek Verimli Soğutma Tesisi

Soğutma sistemi tasarımının bir bölümü  olarak soğutucu kullanıldığında, yüksek verimli soğutma tesisi seçilmelidir. Tasarımlar sistem seviyesinde verimli bir şekilde çalışmalı ve verimli bileşenler kullanmalıdır. Bu, güvenilirlikten ödün vermeden verimli çalışmayı optimize eden etkili bir kontrol stratejisi gerektirir.

Soğutmanın yılda çok az saat çalışmasının beklendiği tasarımlarda bile, altyapı elektrik kapasitesi ve şebeke gücü kullanılabilirliği veya yoğun talep ücretlerindeki maliyet tasarrufları, yüksek verimli tesisin seçimini haklı çıkarmaktadır.





 
1 Bunun, reddedilen ısının sıcaklığını yükseltmek için enerji kullanan herhangi bir cihaz olan mekanik kompresörler ve ısı pompaları anlamına geldiğini unutmayın.

5.5    Bilgisayar Odası Klimaları / Klima Santralleri

Çoğu soğutma sisteminin ikinci ana bileşeni bilgisayar odası içindeki klima / hava işleme üniteleridir. Soğutma sisteminin bilgisayar odası tarafı genellikle eski tesislerde kötü tasarlanmış ve kötü optimize edilmiştir.
 

5.6    Doğrudan Sıvı Soğutma

Bazı durumlarda doğrudan sıvı soğutma, hava soğutmaya göre avantajlar sunabilir. Bu durum özellikle son derece yüksek güç yoğunluklu dağıtımlar için geçerlidir. Doğrudan sıvı soğutma, veri merkezleri tarafından üretilen ve genellikle yeniden kullanılmak yerine reddedilen ısıyı toplama ve kullanma becerisi açısından da avantajlar sunabilir. Doğrudan sıvı soğutmalı BT donanımının daha yüksek bir soğutma sıvısı dönüş sıcaklığı üretmesi muhtemeldir.
 

5.7 Veri Merkezi Atık Isısının Yeniden Kullanımı

Veri Merkezleri önemli miktarlarda atık ısı üretirler, ancak bu genellikle nispeten düşük sıcaklıklarda gerçekleşirken, bu enerjinin yeniden kullanılmasına yönelik bazı uygulamalar da bulunmaktadır. BT donanımın  kullanımı birleştirme ve sanallaştırma yoluyla artırıldıkça egzoz sıcaklığının da artması muhtemeldir, bu da atık ısının yeniden kullanılması için daha fazla fırsat sağlayacaktır. Bu nedenle Veri Merkezleri ürettikleri 'atık' ısının yeniden kullanım potansiyelini dikkate almalıdır. Doğrudan sıvı soğutmalı BT  donanımının  soğutucunun dönüş sıcaklığında daha fazla iyileşme sağlaması muhtemeldir.
Bundan sonraki bölümde " Veri Merkezi Güç Donanımları- Yeni Güç Donanımlarının Seçimi ve Dağıtımı,  Mevcut Güç Donanımlarının Yönetimi, Diğer Veri Merkezi Donanımları- Genel Uygulamalar, Veri Merkezi Binası-Bina Fiziksel Yerleşimi, Bina Coğrafi Konumu, Su kaynakları  " anlatılacaktır.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt