×

Yönetmeyi Bilmek

Yönetmeyi Bilmek 

Levent Taşkın 
 
Yöneticilik hayatta herkesin sahip olmayı arzu ettiği fakat gereklerini genellikle yeterince yerine getiremediği bir hiyerarşik konumdur. Bir kişiye verilen bir makam ve o makama ait bir koltuk, o kişiye o koltuğun gerektirdiği yetkinlik ve sorumluluğa göre taşıması gerçekten çok büyük bir ciddiyet gerektiren sorumluluklar getirir. Yönetici hem o koltuğun yetkinliklerine göre beklentileri karşılamak ve hatta yetkinliğini daha da geliştirmek zorundadır; hem de o koltukta şirketini temsil ettiğinin bilincinde olarak çalışanlarına ve müşterilerine hem yol gösterici, hem de saygılı olmak zorundadır.

İyi bir yöneticiyi bulmak veya ona sahip olmak çok büyük bir şanstır. Hem onunla çalışırken çok şey öğrenirsiniz, kendinizi geliştirirsiniz, özgüveniniz tavan yapar ve en önemlisi liderlik, yaratıcılık ve çözüm odaklılık gibi becerileriniz çok gelişir. İyi olan her şey kıymetlidir ve hiçbir zaman değerini kaybetmez. Çünkü değerli olmak yıllarını alır ve tıpkı bir değerli taş gibi etrafındakileri kendisine çeker. Yönetmeyi bilen kişi sizi rekabette öne geçirir, iş yerinde farklı hizmet ve ürünlerin öne çıkmasını sağlar, çalışanların bağlı ve yetkin olmasına katkıda bulunur, huzurlu ve güven duyulan bir eko sistem yaratır. 

Yönetmeyi bilen bir yöneticinin neden değerli olduğuna dair bir hikaye ile yazıma devam etmek isterim: 

İyi bilinen bir konuşmacı, konferansa 50 dolarlık bir banknotu göstererek başladı. 200 kişiyi bulan dinleyicilere, bu parayı kim ister diye sordu ve eller kalkmaya başladı. Ve konuşmacı;

– Bu parayı sizlerden birine vereceğim fakat öncelikle bazı şeyler yapacağım.

Parayı önce buruşturdu ve dinleyicilere sordu;

– Hala bu parayı isteyen var mı?

Eller yine havadaydı. Bu sefer, konuşmacı dedi ki;

– Peki, bu paraya şunları yaparsam?

50 doları yere attı onun üstüne bastı, ezdi, pisletti ve para şimdi pis ve buruşuktu, fakat eller yine havadaydı ve o parayı herkes istiyordu.

Konuşmacı şöyle dedi;

– Arkadaşlarım burada çok önemli bir şey öğrendiniz, burada paraya ne yaptıysam hiç önemli değil onu yine de istiyorsunuz, çünkü benim ona yaptığım şeyler onun değerini düşürmedi, o hala 50 dolar. Hayatımızda çoğu kez verdiğimiz kararlar veya hayat şartları nedeniyle hırpalanır, canımız acıtılır, yerden yere vuruluruz, kendimizi kötü hissederiz, fakat ne olduğu veya ne olacağı önemli değil, hiçbir zaman değerimizi kaybetmeyiz, temiz ya da pis, hırpalanmış ya da kırılmış, bunların hiçbiri önemli değildir. Seni sevenler ve seni tanıyanlar senin ne kadar değerli olduğunu her zaman bileceklerdir.

İyi bir yönetici de özgüven, sabır, alçak gönüllülük, ekip yönetimi, stratejik düşünme, liderlik ve uzlaşma gibi konular ön plana çıkarken; kendisinden hep risk alan, özel yaşamını ve kendi ihtiyaçlarını çoğu zaman iş hayatının dışında ve gerisinde tutan, göz önünde olduğu için her yaptığı hakkında çabuk yargılanan ve bundan etkilenmeyen, çok çalışması ama mutlaka sonuç getirmesi de gereken bir yaşam tarzını da sağlıklı bir şekilde yürütme becerisi beklenir. Tüm bunları yaparken en önemlisi adaleti, davranışı, etikliği ve adamlığı ile de rol model olmalıdır. Bu nedenle iyi bir yönetici denizin ortasındaki veya kayalıklardaki bir fener gibidir. Yol gösterir, koşullar ne olursa olsun ışığını kaybetmez, önce insanları önemser, zamanla zor koşullarda iyice tecrübe kazanır ve güven yaratır. 
 

Her zaman iyi bir yönetici nasıl olmalıdır diye sorulduğunda verdiğim cevap şu şekildedir:

Kimi yöneticiler “giderken” mutlu eder, kimileri de “gelirken”. Ekibimizin performansını artırmak için, “gelirken mutlu eden” bir ekip lideri olmamız gerekir.

Giderken mutlu eden yönetici, “zehirleyen” dir , ekip üyelerinin enerjilerini ve içlerindeki ışığı alır, önlerini ve yollarını karartır.

Gelirken mutlu eden yönetici, ‘’ rol model’’ dir, ekibin ışığı, öğreticisi ve yol gösterenidir, iletişim ustası ve orkestra şefidir. 

İyi yöneticiler değerlidir, her yerde başarılıdır ve her zaman takdir kazanırlar.
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt