×

Yurdum İnsanının EV ile İmtihanı



Yurdum İnsanının EV ile İmtihanı

Alim Küçükpehlivan

 
Geçen yıl şirkete iki adet SERES marka EV (Çinli DFSK üretimi) araç aldık. Ankara ve İstanbul ofislerimize koyduk. Ben de hem şehir içinde hem de Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir arasında deneyimledim. Çok hoşuma gitti deneyim doğrusu. Hatta OtoMR kanalı ile bir inceleme çekimi de gerçekleştirdik. (https://www.youtube.com/watch?v=ich6E5AcpRw&t=3s)
TOGG Basarsoft haritalarını kullanmak yerine yabancı harita ve yazılımı tercih edince kendimi Tesla Model Y sırasında beklerken buldum. Nisan ayında ilk kayıt yaptıranlardan olmama rağmen temmuz sonunda arabayı ancak teslim alabildim. Şehir içinde bir aya yakın kullandım ve geçen hafta sonu da İzmir otoyolunu deneyimledim. Gidişte Pendik-Yalova Feribotu ile geçtik ve Bursa’da otoyola giriş yaptık. Soma’da Foça ayrımına gelmeden önce, Oksijen 228’de şarj için mola verdik. ZES istasyonunda araç %40’lardan %80’e 20 dakika civarında çıktı ve yemeği hızlıca bitirdik. Yazlıkta ise duvardan AC şarj ederek birkaç gün İzmir ve civarında rahatlıkla dolaştım. Arabanın “Performance” adının nereden geldiğini deneyimleme şansım da oldu. Tesla’nın neden bu kadar iyi bir üne sahip olduğunu anlamış oldum.

Dönüş ise tam bir kâbus idi.

Öncelikle ilk randevum olan istasyonda ZES, benim saatimde, bana tanımlanan porttan şarjı başlatamadı. Uygulama "rezervasyonunuz burada değil" diyordu. Bir önceki araçlarda da benzer bir durum yaşanmış, istasyon numaraları ile yazılımdakinden farklı bir numara vardı ve diğer araba ile yer değiştirme vb. için 30 dk’lık rezervasyonumun 15 dakikası gitti. ZES ilk eksi puanı (1) aldı. Sonraki şarjı bekleyen diğer Tesla, istasyona %1 ile gelmiş. Bataryası hemen şarj et, zarar görüyorum mesajı vermekte imiş ve rezervasyonu zamanında yapmadığı için 1,5 saattir istasyonda bekliyormuş. Halbuki EV kullanıcısı %20’ye ineceği ilk yerde rezervasyonu planlamalı. Tesla size navigasyon içinde hedefe ne kadar şarj ile varabileceğinizi hemen söylüyor ve stress yaşamadan planlama şansı veriyor. Ama yer değiştirince fark ettik ki, sorun port numarası değil, yazılımın sarjı uzaktan başlatamamak imiş. Ben kalan 15 dk için, arabayı istasyonun arkasına çekerek çağrı merkezi üstünden, otomatik yapamayıp hata veren porttan, manual olarak şarjı başlatabildim. Yani aslında ilk başta şarj doğrudan başlasa, ben 30 dk şarj alabilecek ve istanbul’a ek bir şarj istemeden gidebilecektim.  ZES bir eksi puan daha aldı (2). Maalesef bir şarj daha gerekiyordu.

Ardından 60 km ötede YASA’nın içindeki ZES’Ten tekrar randevu aldım. Ama ZES’in iOS versiyonu rezervasyonu açmıyormuş. Çağrı merkezi başka bir telefona uygulamayı yüklemeyi deneyin dedi. Allah’tan Android bir telefonumuz vardı ve onunla rezervasyonu yapabildim. ZES bir eksi puan (3) daha aldı. Oraya vardığımızda ise istasyonda yine rezervasyon yapmayı becerememiş bir Tesla benim yerimde bekliyordu. Kullanıcıya benim rezervasyonum var diyerek sırayı bana vermesini sağladım. Ama çağrı merkezini devreye sokmadan ikna edemedim. Çağrı merkezi sizin PORT 1 de rezervasyonunuz var dedi. Ama Port 1 48 KWH AC port idi. Ben aracımla 180 KWH DC rezervasyonu yaptığımı söyleyince, evet rezervasyonunuz 180 KWH dedi ama bekleyen diğer Tesla sürücüsü beni tehdit etti. “Sen yalan söylüyorsun, rezervasyonun 48’lik portta” dedi. O da bir önceki istasyondaki sürücü gibi ZES’in uygulaması düzgün çalışmadığı için rezervasyon yapamamıştı ve benim rezerve ettiğim hızlı porta el koymak istiyordu. Ben nezaketi bozmadan kendisine verdim kabloyu ve şarjı başlatamayacağını ama deneyip kendisinin görmesini istediğimi belirttim. Şarj elbette başlamadı. Kabloyu benim araca bağladık, başlatma için ZES çağrı merkezini tekrar aradık, benim telefon düşmedi yaklaşık 5 dk. Zes bir eksi puan (4) daha aldı. Bunun üzerine kabloyu tekrar nazikçe adama verdim. Onun telefonundan ZES de durumu teyit etti, şarj hakkı başkasının dedi. Ama ben daha fazla gerginlik yaşamamak ve bir kavga çıkmasının önüne geçmek adına (karşımda 4 serbest sakallı erkek yolcusu olan, beni tehdit eden bir grup vardı :-)) çağrı merkezine portu benden iptal ederek, “beyefendi” ye devretmesini rica ettim. ZES iptalin otomatik olacağını söyledi. Ben inanmadım, geçen yıl SERES ile istasyon arızası yüzünden rezervasyonu kullanamamış ama cezayı ödemiştim çünkü. Aynı istasyonda AC şarj kullanmıştım ama DC rezervasyonumu arayıp iptal etmediğimi söylediler. Halbuki DC şarj otomatik başlamayınca ben merkezi aramış, uzaktan başlama talep etmiş ve uzaktan da başlatılamayınca AC’ye geçmiştim.

YASA’dan bir hışımla çıktık. Arabayı şarj edememiştik ama biz epey elektriklenmiştik! Bursa’nın içinde en yakındaki 180’lik bir istasyondan yeni bir rezervasyon yapıp oraya doğru intikal ettik. Yolda otomatik iptal mesajı geldi şükür. Bursa’daki istasyonda herhangi bir sorun yaşamadan, hızlıca bir yemek yiyinceye kadar %23’ten %90 a kadar şarjı tamamladık ve tekrar yola koyulduk. Tüm bu süreçte yaklaşık 2 saat ekstra vakit kaybettik. Eğer yalnız yolculuk etseydim, bu süreç sanırım 3 saate kadar sürerdi.

Aldığım dersler:

1. İzmir-İstanbul arasında otoban kullanacaksam bundan sonra 100-110 bandını geçmeden, sarj molası vermeden gitmeliyim.

2. Şarj için Bursa ya da Balıkesir içinde duracak şekilde planlama yapmak en güvenilir metot, kimseye bulaşma, eğitim verme zorunluluğu riski yok.

3. Ya da tüm EV sürücüleri daha tecrübeli hale gelecek ve rezervasyon gerçekten rezervasyon demek olacak.

ZES (ve tüm Şarj istasyonu kuran şirketler) için alınması gereken dersler:

1. Portları ve numaralarını yazılımdaki gösterimle eşlenik hale getirin.

2. Uzaktan manual şarj işlemi gerektiren tüm mevcut hataları bir an önce düzeltin.

3. Uygulamalarınızı bulut mimarisinde kurgulayın, kullanıcı artınca sistem şişmesin.

4. İstasyonlara hemen kamera koyun. Portları kullanan araçları ve kullanıcıları bize soruyorsunuz! Ayrıca orada çıkacak kavga vb. için polise delil oluşturabilirsiniz!

5. İstasyonlarda çağrı merkezine bağlı hoparlörlü konuşma düzenekleri olmalı. Telefonla konuşmaktan daha sağlıklı olacaktır ve nereden aradığımızı da zaten otomatik bileceksiniz ve istasyonda kim şarj ediyor, kim rezervasyonlu hemen görünecektir.

6. Şarj yoğunluğu olan yerlere, yoğun tarihlerde görevli koyun, insanları bilgilendirin. Telefonla elektrikli arabası olan kullanıcılara evlerine, işyerlerine AC şarj satmaya çalışıyorsunuz, bütün müşteri adaylarınız ayağınıza geliyor, sıraya giriyorlar, hemen orada alın siparişleri!

7. İstasyonlarınıza güneş ve yağmur için metal vb. koruyucular yapın, hatta güneş paneli koyun mümkünse. Yağmurdan ve güneşten koruyan bir mekanizmanız yok.

Elektrikli Araç satıcıları:

1. Müşterilerinizi lütfen eğitin. Rezervasyon yapmadan istasyona gelmesinler. Gelirlerse de bekleyeceklerini baştan bilsinler.

2. Navigasyonunuzu EV uyumlu yapın, şarjın yetmeyeceğini, yol üstü şarj gerektiğini belirtebilin. (Bu konuda Başarsoft size yardımcı olmaya hazır!)
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt