×

Siber dayanışma eylemi: Üye devletler AB'deki siber güvenlik kapasitelerini güçlendirmek için ortak bir tutum üzerinde anlaştı



Siber dayanışma eylemi:
Üye devletler AB'deki siber güvenlik kapasitelerini güçlendirmek için ortak bir tutum üzerinde anlaştı



 
Bu yazı Avrupa Birliği Konseyi  web sitesinde yayınlanan orjinal İngilizce versiyonundan  alınarak  ETP   Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye tercüme edilerek düzenlenmiştir.

 ETP  Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.
 
Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu yazının ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize destek ve kılavuz olan   "Avrupa Birliği Konseyi Basın Bürosu" na teşekkür ederiz. 



 

AB'nin dayanışmasını ve siber güvenlik tehditlerini ve olaylarını tespit etme, bunlara hazırlıklı olma ve bunlara yanıt verme kapasitesini güçlendirmek amacıyla üye devletlerin temsilcileri (Coreper), sözde 'siber dayanışma eylemi' konusunda ortak bir duruşa ulaştı. Taslak düzenleme , işbirliği mekanizmalarını güçlendirirken, Avrupa'yı siber tehditler karşısında daha dayanıklı ve tepkisel hale getirecek AB yeteneklerini belirliyor .

 

José Luis Escrivá, İspanya Dijital Dönüşüm Bakanı

 
Bugünkü anlaşma, Avrupa'da siber dayanıklılığı artırmaya yönelik bir başka adımdır. Bu, AB'nin ve üye devletlerin büyük ölçekli siber tehditlere ve saldırılara daha verimli ve etkili bir şekilde hazırlanma, önleme, yanıt verme ve bunlardan kurtulma yeteneklerini kesinlikle güçlendirecektir.

Komisyon teklifinin ana hedefleri

Komisyonun teklifi temel olarak şunları hedefliyor:
 
  • Önemli veya büyük ölçekli siber güvenlik tehditlerinin ve olaylarının tespitini ve farkındalığını destekler.
  • Hazırlıklılığı güçlendirmek ve hastane ve kamu hizmetleri gibi kritik kurumları ve temel hizmetleri korumak.
  • AB düzeyinde dayanışmayı , uyumlu kriz yönetimini ve üye devletler arasında müdahale yeteneklerini güçlendirmek.
  • Vatandaşlar ve işletmeler için güvenli ve emniyetli bir dijital ortam sağlanmasına katkıda bulunmak.

Taslak düzenleme, büyük siber tehditleri hızlı ve etkili bir şekilde tespit etmek için, AB genelinde ulusal ve sınır ötesi güvenlik operasyon merkezlerinden (SOC'ler) oluşan pan-Avrupa altyapısı olan bir 'Avrupa siber kalkanı' oluşturuyor. Bunlar, bilgi paylaşımından sorumlu ve siber tehditleri tespit etmek ve bunlara karşı harekete geçmekle görevli kuruluşlardır. Siber tehditler ve sınırlar ötesindeki olaylarla ilgili uyarıları zamanında tespit etmek ve paylaşmak için yapay zeka (AI) ve gelişmiş veri analitiği gibi en son teknolojileri kullanacaklar. Bunun sonucunda yetkililer ve ilgili kurumlar büyük olaylara daha verimli ve etkili bir şekilde müdahale edebilecek .

Taslak yönetmelik ayrıca AB'de hazırlığı arttırmak ve olaylara müdahale kabiliyetlerini geliştirmek için bir
siber acil durum mekanizmasının oluşturulmasını öngörmektedir.

Bu mekanizma şunları destekleyecektir.

 
  • Ortak risk senaryoları ve metodolojilerine dayalı olarak son derece kritik sektörlerdeki (sağlık, ulaşım, enerji vb.) kuruluşların potansiyel güvenlik açıklarına karşı test edilmesi de dahil olmak üzere hazırlık eylemleri.
  • Önemli veya büyük ölçekli bir siber güvenlik durumunda, bir üye devletin veya AB kurumlarının, organlarının ve kuruluşlarının talebi üzerine, önceden sözleşmeli ve dolayısıyla müdahale etmeye hazır, özel sektördeki güvenilir sağlayıcıların olay müdahale hizmetlerinden oluşan yeni bir AB siber güvenlik rezervi.
  • Bir üye devletin başka bir üye devlete destek sunabileceği mali anlamda karşılıklı yardım.

Son olarak önerilen düzenleme, önemli veya büyük ölçekli siber güvenlik olaylarını meydana geldikten sonra gözden geçirip değerlendirerek, öğrenilen dersleri çıkararak ve uygun olduğunda AB'nin siber duruşunu iyileştirmeye yönelik tavsiyeler yayınlayarak AB'nin dayanıklılığını artırmak için siber güvenlik olay inceleme mekanizmasını oluşturuyor. Komisyonun veya ulusal yetkililerin talebi üzerine, AB'nin siber güvenlik kurumu (ENISA), belirli siber güvenlik olaylarını inceleyecek ve öğrenilen derslerin ve tavsiyelerin yer aldığı bir rapor sunacaktır.

Konseyin değişiklikleri

Konseyin tutumu, Komisyon teklifinin genel amacını koruyor ancak yönetmelik taslağını aşağıdaki yönlerden değiştiriyor:
  • Terminolojiyi açıklığa kavuşturur ve metni, özellikle SOC'ler ve siber kalkanla ilgili olarak üye devletlerin özelliklerine uyarlar.
  • Konu ve kapsamda, müdahale tedbirleri ve iyileştirmenin yanı sıra ulusal güvenliğe ilişkin hükümlere ilişkin dil geliştirildi.
  • Tanımlar değiştirilmiş ve başta ağ ve bilgi sistemlerine ilişkin yakın zamanda revize edilen direktif ('NIS 2') olmak üzere diğer mevzuatla uyumlu hale getirilmiştir.
  • Komisyon teklifiyle oluşturulan mekanizmalara üye devletlerin katılımının gönüllü niteliği metin boyunca vurgulanmış ve mevcut kuruluşlar ile taslak yönetmelikte tanımlananlar arasındaki etkileşimler açıklığa kavuşturulmuştur.
  • AB siber güvenlik ajansının (ENISA) rolü metin boyunca güçlendirilmiş ve netleştirilmiştir.
  • Satın alma, finansman, bilgi paylaşımı ve olay inceleme mekanizması konularında iyileştirmeler yapıldı.

Sonraki adımlar

Konseyin ortak tutumuna ('müzakere yetkisi') ilişkin bugünkü anlaşma, yeni başkanlığın önerilen mevzuatın son versiyonu hakkında Avrupa Parlamentosu ile müzakerelere (" üçlüler" ) başlamasına olanak tanıyacak.

Arka plan

18 Nisan 2023'te Komisyon, AB'de siber güvenlik tehditlerini ve olaylarını tespit etme, bunlara hazırlıklı olma ve bunlara yanıt verme kapasitelerini ve dayanışmayı güçlendirmeye yönelik tedbirleri belirleyen, 'siber dayanışma eylemi' olarak adlandırılan bir yönetmelik teklifini kabul etti.

Böyle bir yasa teklifinin kökeni çok çeşitlidir. Aralık 2020'de kabul edilen AB siber güvenlik stratejisinde, AB'deki siber tehdit tespit ve bilgi paylaşımı yeteneklerini güçlendiren bir Avrupa siber kalkanının oluşturulmasından bahsediliyordu. 8 ve 9 Mart 2022 tarihlerinde AB üye devletlerinin telekomünikasyondan sorumlu bakanları Nevers'te gayri resmi olarak bir araya geldi ve AB'nin büyük ölçekli siber saldırılarla yüzleşmeye tam olarak hazırlanma isteğini dile getirdi. Konsey'in siber duruşa ilişkin Mayıs 2022 tarihli sonuçları, Komisyon'a siber güvenlik için yeni bir acil müdahale fonu önerisi sunması çağrısında bulunarak, siber saldırılara yanıt ve hazırlık açısından boşlukların giderilmesi ihtiyacını vurguladı.

Bu nedenle Komisyon teklifi, dijital Avrupa programı tarafından finanse edilen çeşitli çok ülkeli SOC platformlarında bir araya getirilen operasyon merkezlerinden (SOC'ler) oluşan bir 'Avrupa siber kalkanı' sunuyor. AB siber dayanışma yasası kapsamındaki tüm eylemlerin toplam bütçesi 1,1 milyar Avro olup, bunun yaklaşık 2/3'ü dijital Avrupa programı aracılığıyla AB tarafından finanse edilecek.


Siber dayanışma yasası, Konseyin müzakere yetkisi, 20 Aralık 2023

►Siber dayanışma yasası, Konseyin ilerleme raporu, 5 Aralık 2023

►Birlik içindeki siber güvenlik tehditlerini ve olaylarını tespit etmek, bunlara hazırlıklı olmak ve bunlara yanıt vermek için dayanışmayı ve kapasiteyi güçlendirmeye yönelik tedbirlere ilişkin Yönetmelik (Siber dayanışma yasası), Komisyon teklifi, 18 Nisan 2023

►AB'nin siber duruşunun geliştirilmesine ilişkin Konsey sonuçları, Basın bülteni, 23 Mayıs 2022

Kaynak: AB Konseyi/Basın Bürosu

Basın İçin:
Basın sözcüsü: Dimosthenis Mammonas 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt