×

AB Yapay Zeka Yasası: yapay zekaya ilişkin ilk düzenleme


This illustration of artificial intelligence has in fact been generated by AI

AB Yapay Zeka Yasası: yapay zekaya ilişkin ilk düzenleme

Jaume Duch Guillot
Avrupa Parlamentosu'nun sözcüsü ve kurumun İletişim Genel Direktörü

 

Bu yazı Avrupa Parlamentosu  web sitesinde yayınlanan orjinal İngilizce versiyonundan  alınarak  ETP   Sabri Günaydın tarafından yapay zeka çeviri yazılımları kullanarak Türkçe'ye tercüme edilerek düzenlenmiştir.

 ETP  Türkçe çeviri ve düzenleme sorumluluğunu üstlenir.
 
Türkçe çeviride  göreceğiniz olası hataları " iletisim@etp.com.tr "  adresine e-posta göndermenizi rica ederiz. 

Bu makalenin  ETP Portalımızda yayını ile ilgili bize izin veren     "
Avrupa Parlamentosu'nun sözcüsü ve kurumun İletişim Genel Direktörü "     Mr. Jaume Duch Guillot ' a teşekkür ederiz. 






AB'de yapay zekanın kullanımı, dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka yasası olan Yapay Zeka Yasası tarafından düzenlenecektir. Sizi nasıl koruyacağını öğrenin.
 
AB, dijital stratejisinin bir parçası olarak , bu yenilikçi teknolojinin geliştirilmesi ve kullanılması için daha iyi koşullar sağlamak amacıyla yapay zekayı (AI) düzenlemek istiyor. Yapay zeka , daha iyi sağlık hizmetleri gibi birçok fayda sağlayabilir ; daha güvenli ve daha temiz ulaşım; daha verimli üretim; ve daha ucuz ve daha sürdürülebilir enerji.


Nisan 2021'de Avrupa Komisyonu yapay zekaya yönelik ilk AB düzenleyici çerçevesini önerdi. Farklı uygulamalarda kullanılabilecek yapay zeka sistemlerinin, kullanıcılara oluşturduğu risklere göre analiz edilip sınıflandırıldığını söylüyor. Farklı risk seviyeleri daha fazla veya daha az düzenleme anlamına gelecektir. Onaylandıktan sonra bunlar dünyanın yapay zekaya ilişkin ilk kuralları olacak.


Yapay zekanın ne olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinin


Parlamento yapay zeka mevzuatında ne istiyor?

Parlamentonun önceliği AB'de kullanılan yapay zeka sistemlerinin güvenli, şeffaf, izlenebilir, ayrımcı olmayan ve çevre dostu olmasını sağlamaktır. Zararlı sonuçları önlemek için yapay zeka sistemleri otomasyon yerine insanlar tarafından denetlenmelidir.

Parlamento ayrıca gelecekteki yapay zeka sistemlerine uygulanabilecek, yapay zeka için teknolojiden bağımsız, tek tip bir tanım oluşturmak istiyor.

Parlamentonun yapay zeka konusundaki çalışmaları ve yapay zekanın geleceğine ilişkin vizyonu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yapay Zeka Yasası: farklı risk düzeyleri için farklı kurallar

Yeni kurallar, yapay zekadan kaynaklanan risk düzeyine bağlı olarak sağlayıcılar ve kullanıcılar için yükümlülükler getiriyor. Birçok yapay zeka sistemi minimum düzeyde risk oluştursa da bunların değerlendirilmesi gerekiyor.

Kabul edilemez risk

Kabul edilemez riskli AI sistemleri, insanlar için tehdit olarak kabul edilen ve yasaklanacak sistemlerdir.

Aşağıdakileri  içerir:
  • İnsanların veya belirli hassas grupların bilişsel davranışsal manipülasyonu: örneğin çocuklarda tehlikeli davranışları teşvik eden sesle etkinleştirilen oyuncaklar
  • Sosyal puanlama: insanları davranışa, sosyo-ekonomik duruma veya kişisel özelliklere göre sınıflandırmak
  • İnsanların biyometrik tanımlanması ve sınıflandırılması
  • Yüz tanıma gibi gerçek zamanlı ve uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri
Yasaların uygulanması amacıyla bazı istisnalara izin verilebilir. "Gerçek zamanlı" uzaktan biyometrik kimlik belirleme sistemlerine sınırlı sayıda ciddi vakada izin verilecek, kimlik belirlemenin önemli bir gecikmeden sonra gerçekleştiği "post" uzaktan biyometrik kimlik belirleme sistemlerine ise ciddi suçları kovuşturmak için ve yalnızca mahkeme onayı sonrasında izin verilecek.

Yüksek risk

Güvenliği veya temel hakları olumsuz yönde etkileyen yapay zeka sistemleri yüksek riskli kabul edilecek ve iki kategoriye ayrılacaktır:

1) AB'nin ürün güvenliği mevzuatı kapsamına giren ürünlerde kullanılan yapay zeka sistemleri . Buna oyuncaklar, havacılık, arabalar, tıbbi cihazlar ve asansörler dahildir.

2) Bir AB veritabanına kaydedilmesi gereken belirli alanlara giren yapay zeka sistemleri:
  • Kritik altyapının yönetimi ve işletilmesi
  • Eğitim ve mesleki eğitim
  • İstihdam, işçi yönetimi ve serbest mesleğe erişim
  • Temel özel hizmetlere ve kamu hizmetlerine ve avantajlarına erişim ve bunlardan yararlanma
  • Kanun yaptırımı
  • Göç, iltica ve sınır kontrol yönetimi
  • Kanunların hukuki yorumlanması ve uygulanmasında yardım.
Tüm yüksek riskli yapay zeka sistemleri, piyasaya sürülmeden önce ve yaşam döngüleri boyunca değerlendirilecektir.

Genel amaçlı ve üretken yapay zeka

ChatGPT gibi üretken yapay zekanın şeffaflık gerekliliklerine uyması gerekecek:
  • İçeriğin yapay zeka tarafından oluşturulduğunun açıklanması
  • Modelin yasa dışı içerik üretmesini engelleyecek şekilde tasarlanması
  • Eğitim için kullanılan telif hakkıyla korunan verilerin özetlerinin yayınlanması

Daha gelişmiş yapay zeka modeli GPT-4 gibi sistemik risk oluşturabilecek yüksek etkili genel amaçlı yapay zeka modellerinin kapsamlı değerlendirmelerden geçmesi ve her türlü ciddi olayın Avrupa Komisyonu'na rapor edilmesi gerekecek.

Sınırlı risk

Sınırlı riskli yapay zeka sistemleri, kullanıcıların bilinçli kararlar almasına olanak sağlayacak minimum şeffaflık gerekliliklerine uymalıdır. Kullanıcı, uygulamalarla etkileşime girdikten sonra uygulamayı kullanmaya devam etmek isteyip istemediğine karar verebilir. Kullanıcılar yapay zeka ile etkileşime girdiklerinde bilgilendirilmelidir. Buna, derin sahtekarlıklar gibi görüntü, ses veya video içeriği üreten veya değiştiren yapay zeka sistemleri de dahildir.

Sonraki adımlar

9 Aralık 2023'te Parlamento, Yapay Zeka Yasası hakkında Konsey ile geçici bir anlaşmaya vardı. Üzerinde mutabakata varılan metnin AB yasası olabilmesi için artık hem Parlamento hem de Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerekecek.

Tüm milletvekilleri anlaşma hakkında söz sahibi olmadan önce Parlamentonun iç pazarı ve sivil özgürlükler komiteleri anlaşmayı oylayacak.


Kaynak : https://www.europarl.europa.eu/ 
İrtibat: webmaster@europarl.eu
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt