×

İşyerinde En Çok Kıskanılanlar Terfi Alanlar



İşyerinde En Çok Kıskanılanlar Terfi Alanlar
 
Levent Taşkın 
 
İşyerinde en çok kıskanılanlar terfi alanlar, daha fazla övgü alanlar, iletişimleri ile yönetimle daha sık ilişki kurabilenler, daha gözde çalışan gibi davranılanlar olmaktadır. Sonuçta bu tür kişilere gıpta ile bakılır. 

Aslında kıskanan kişi sahip olamadığı bir şeye başkasının sahip olmasını çekemez. Çoğu zaman kıskanan kişi kendisine haksızlık yapıldığını düşünür. O pozisyona veya o takdire aslında kendisinin hak ettiğini de düşünüyordur. Bu düşünceye sahipse işte o zaman kazan kaynar ve kıskandığı kişiyi bir hedef haline getirerek onun aleyhine çalışmaya, iş birliği yapmamaya ve ona zarar vermek için arkasından çalışmaya başlamıştır bile. 

Aslında neden başkasının takdir veya terfi aldığını düşünse ve kendisinde neyin eksik olduğunu düşünse kişisel gelişimine katkıda bulunacak bir adım atacaktır. Kıskanç kişiler asla ve asla kendilerinde eksiklik görmezler zaten fark edemedikleri sorunları da budur. 
 

İş yerlerinde orta kademede kıskançlık hem zaman hem iş yoğunluğu hem de hiyerarşide daha fazla fırsat olduğu için çok fazladır. 

Yöneticilerin özellikle orta kademede kıskançlığın fazla olduğunu gözlemlediği durumlarda şirketin zarar görmemesi ve çalışanları kaybetmemek adına bazı eylemleri yapmaları önemlidir. 

Öncelikle çalışanla çalışmayanı; performansı iyi olanla kötü olanı ayıracak bir performans değerlendirme sisteminin mutlaka oluşturulması gerekir. Buna bağlı yönetici havuzlarının oluşturulup her yıl başarılı olanların bu havuza aktarılarak değerlendirmeye alınması önemlidir. Performans sistemi ile her yıl en az iki kez orta kademedeki yöneticilerle ve yöneticilerin de alt ekibiyle İnsan Kaynakları’nında katılımıyla yüz yüze bir performans değerlendirme görüşmesi yapılması gereklidir. Yılda bir kez de her çalışanla üst yöneticisinin bir geri bildirim görüşmesi yapması çok önemlidir. Bu görüşmelerde başarı kriterleri kişilere şeffaf olarak açıklanmalı ve olası kıskançlığa karşı kişinin kendisini geliştirmeye açık yönleri üzerinde geri bildirim verilmeli; güçlü yönleri anlatılmalı ve motive edilmelidir. Kişinin gelişime açık yönlerinin desteklenmesine yönelik eğitimler, özel projelerde görevlendirmeler veya koçluk gibi desteklerde kişiye sunulmalıdır.

Kişiler kendilerinin önemsendiğini, kıskandığı kişinin dışında kendisiyle de ilgilenildiğini hissettiğinde ve gelişimi için desteklendiğini gördüğünde kıskançlığın verdiği olumsuz psikolojiden kurtulacaktır. Tam tersine kendisinin önemsenmesinin verdiği motivasyon ile kişisel gelişimine odaklanacaktır
 



 
Paylaş:
E-BÜLTEN KAYIT
Güncel makalelerimizden haberdar olmak için e-bültene kayıt olun!
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
E-Bülten Kayıt